Colníci odhalili nelegálnu výrobu liehu v okrese Stará Ľubovňa

02.07.2007 Stará Ľubovňa

Bratislava 2. júla (TASR) - Prešovskí colníci odhalili pri prehliadke dvoch nebytových priestorov v okrese Stará Ľubovňa 29. júna nelegálnu výrobu liehu, ktorej produkty ohrozovali život a zdravie obyvateľov.
Celkovo colníci zhabali 3671 litrov spotrebiteľského balenia liehu (SBL) s obsahom 40-percentného alkoholu. Únik na spotrebnej dani bol vyčíslený vo výške 871 640 korún.
Prechovávanie liehu zistili colníci pri prehliadke hospodárskej budovy v katastri obce Kamienka. Našlo sa tu 1175 litrových fliaš označených ako Vodka jemná, 936 litrových fliaš s etiketou Kopaničiarska slivovica a 4029 kusov kontrolných známok vykazujúcich znaky falzifikátov na označovanie SBL. Policajti colnej správy zadržali na mieste činu pri nelegálnej výrobe liehu štyri osoby zo Starej Ľubovne.
Okrem toho sa tu našlo približne 1200 litrov kvapaliny vykazujúcej orientačným meraním 40-percentnú stupňovitosť obsahu alkoholu, kompletné a funkčné zariadenie na filtráciu liehu, zariadenie na mechanické uzatváranie SBL, kovové uzávery na uzatváranie SBL, prázdne jednolitrové fľaše SBL a etikety na rôzne druhy alkoholu, ktoré boli používané pri nelegálnej výrobe liehu. Pri výrobe liehu sa tu používal závadný syntetický lieh, po poľsky nazývaný tzv. rozčenčalnik, obsahujúci zdraviu škodlivé látky a nebezpečné kovy.
Pri druhej kontrole v garáži v Starej Ľubovni zhabali policajti colnej správy 360 litrov SBL rôznych značiek s obsahom 40-percentného alkoholu v hodnote 59 634 korún. Únik na spotrebnej dani z liehu bol vyčíslený vo výške 40 752 korún.
Vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Stará Ľubovňa, začal trestné stíhanie vo veci pre prečin porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 5 rokov.
TASR informovala hovorkyňa Colného riaditeľstva SR Andrea Zemanová.
 

Vyberte región